Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

MED – hrana Bogova

MED – hrana Bogova

Piše:
Mateja Fanuko MEDO-FLOR d.o.o.
Vodovodna I odvojak 7, 10253
Donji Dragonožec, HR tel. +385 1 62
15 056 / 057 fax: +385 1 62 50 173
www.medo-flor.hr

Med kroz povijest
Pčele i med su imale važnu ulogu u mnogim starim civilizacijama. Zapisi još iz starog Egipta govore o medu kao hrani bogova iako se med sakupljao još i 7.000 godina prije Krista (Valencija, Španjolska). U starom Egiptu među znakovima hijeroglifskog pisma bio je i lik pčele koji je predstavljao simbol faraona odnosno kraljevstva i kraljevskog porijekla. Također se smatralo da med predstavlja suze najvećeg egipatskog božanstva, boga sunca Ra. Med se poklanjao bogovima, nalazio se i u sredstvima za balzamiranje tijela, a stavljao se čak i u grobove kao hrana umrlima na njihovom putu u zagrobni život. Med je bio i sredstvo plaćanja. U Egiptu se koristio i u kozmetičke svrhe. Sjetimo se samo Kleopatre i njenih kupki od mlijeka i meda. I u drugim drevnim kulturama, kao što je perzijska, med se koristio za hranu, liječenje, kao dar bogovima, te kao sredstvo plaćanja. U staroj Grčkoj med je, između ostaloga, bio sredstvo za njegu, postizanje ljepote i vraćanje energije. Jedno od pića za okrijepu na olimpijskim igrama bio je i med razrijeđen s vodom koji je sudionicima davao energiju. U Grčkoj je med bio na glasu kao važno sredstvo za uklanjanje mnogih zdravstvenih poteškoća i bolesti. Med je imao važnu ulogu i u grčkoj mitologiji. On se smatrao hranom bogova i izvorom znanja, rječitosti i pjesništva. I u starom Rimu polagao se u grobove i darovao bogovima i duhovima mrtvih. Med je također bio cijenjen i u srednjem vijeku. Kod starih Germana bio je hrana bogova koji su, zapisi kažu, zahvaljujući njemu bili mudri, snažni i besmrtni.
Povijest svjedoči da se med od pamtivijeka koristio za dobivanje energije, snagu, uklanjanje tegoba i očuvanje ljepote. Upotreba te visokovrijedne namirnice u svakodnevnoj prehrani ipak se bitno smanjila negdje od polovice 19. stoljeća. Zašto je to tako? Masovna proizvodnja jeftinijeg sladila – šećera istisnula je med iz svakodnevnih jelovnika. I danas se prilikom konzumiranja šećera i ostalih zamjenskih sladila nažalost zaboravlja na visokovrijedne nutritivne prednosti meda koje su nezamjenjive, a to su:
• Med jača imunitet.
• Med se vrlo lako probavi i gotovo posve iskoristi u organizmu.
• Med je namirnica koja je bogata vitaminima, mineralima i bjelančevinama.
• Med je odlična namirnica za čišćenje organizma od štetnih tvari i za smirivanje organizma.
• Med opskrbljuje organizam dugotrajnom energijom i brzo vraća izgubljenu energiju.
Stoga poznata narodna uzrečica “Žlica meda, žlica zdravlja” vrijedi u potpunosti. Žlica meda u jutarnjim satima opskrbit će vaš organizam dugotrajnom energijom, a tijekom dana vratiti vam izgubljenu energiju. Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, a zima bez meda, propolisa i matične mliječi je po mišljenju mnogih nutricionista nezamisliva. Eminentni svjetski stručnjaci apiterapije preporučuju med u svakodnevnom dječjem jelovniku, jer je med idealna namirnica koja čuva i unapređuje zdravlje djece i odraslih.

Vrste meda
Naša zemlja zahvaljujući podneblju, geografskoj raznolikosti i dobrom stupnju nezagađenosti prirode omogućuje pčelama nesmetano sakupljanje nektara biljaka i time proizvodnju mnogo vrsta medova. Među poznatije vrste hrvatskih medova spadaju:
Med cvjetni dobiven je iz različitih vrsta cvjetova livade (poliflorni-višecvjetni med), zbog čega sadrži puno vrsta peludi. Bogatog je okusa. Može biti tamniji i svijetliji. Povoljno utječe na djecu u razvoju, starije osobe, kao i sve one kojima je potreban oporavak i dodatna energija. Ova vrsta meda preporuča se za svakodnevnu upotrebu zbog raznolikosti sastava i prihvatljive cijene. Cvjetni med se dobiva od tisuću različitih cvjetova livada, grmolikog bilja, voćaka... Kristalizira se na način da postane gust i pretvori se u “kristale” koji nisu šećer, iako tako izgledaju.
Med bagrem dobiven je iz cvijeta stabla bagrema. Svijetle je boje i spada u najbolje vrste medova, te je najprozirniji od svih vrsta. Slabog je mirisa i blagog ugodnog okusa, te se stoga preporuča za djecu. Ima umirujuće djelovanje (stres, nervoza, nesanica...). Njegova kristalizacija je jako, jako spora, pa dugo ostaje u tekućem stanju.
Med bagremac (amorfa, kineski bagrem) dobiven je iz cvijeta “grmolikog bagrema” koji se naziva bagremac. Svijetlo smeđe-crvenkaste je boje i po svojstvima vrlo sličan bagremu. Zbog svojeg sastava posebno je cijenjen.
Med kesten - dobiven je iz cvijeta stabla kestena. Crvenkastosmeđe je boje, intenzivnog mirisa i vrlo karakterističnog, pomalo trpko-gorkog okusa (sadrži tanin). Uravnotežuje rad probavnog sustava i štiti njegovu sluznicu. Pomaže kod tegoba želuca, jetre, žuči i slabokrvnosti, te poboljšava cirkulaciju.
Med lipa - dobiven je iz cvijeta stabla lipe. Ugodnog je slatko-oštrog okusa i svijetle boje. Olakšava disanje i uvelike pomaže kod kašlja i hunjavice. Potiče znojenje, pa se također preporuča kod prehlada i gripa. Pojačava cirkulaciju, stoga nije progodan za osobe koje pate od cirkulatornih tegoba.
Med kadulja - (žalfija, kuš) dobiven je iz cvijeta grmolike biljke kadulje. Izvrsnog je okusa i nezamjenjiv je kod tegoba dišnih puteva, jer ima snažno antiseptičko i umirujuće djelovanje. Uvelike pomaže kod suhog kašlja i bronhitisa jer pospješuje sazrijevanje i izbacivanje sekreta iz dišnih puteva. Ljekovitost kaduljinog meda ubraja se u vodeću grupu meda za liječenje respiratornog sustava. Možemo reći da je to po svim karakteristikama vrlo kvalitetan med. Kako ga ima malo, a i vrlo je ljekovit, na policama dućana često ima visoku cijenu.
Med cvjetni velebitsko-dalmatinski dobiven je iz različitih vrsta cvjetova (poliflorni-višecvjetni med) aromatičnog bilja velebitsko-dalmatinskih livada i proplanaka (drača, planika, vrijes, kadulja...). Aromatičnog je mirisa i okusa prihvatljivog za sve. Pomaže kod smetnji dišnog, probavnog i mokraćnog sustava. Po mnogim karakteristikama i kvaliteti sličan je kaduljinom medu.
Med medljikovac - (šuma) dobiven je iz medne rose i “sokova” drveća šume. Za razliku od drugih vrsti medova, med medljikovac ne nastaje od nektara. Pčele uzimaju mednu rosu s bilja, najčešće bukve i vrbe, te je u svom probavnom traktu pretvaraju u med. Izrazito je tamne boje. Bogat je željezom i mineralima, pa se stoga preporučuje slabokrvnim osobama, ali i svim ostalim iscrpljenim organizmima (rekonvalescenti, trudnice...).


Postoje i druge vrste meda, manje poznate, koje je teže naći na policama u trgovinama, no dostupni su kod pčelara s područja sabiranja.
To su na primjer med vrijes (Gorski Kotar, Lika, Dalmatinska Zagora), pogodan kod reume i bolesti bubrega i urotrakta, zatim med lavanda (mediteransko područje) pogodan za čaj od kamilice i metvice za smirenje, a pomaže i protiv migrene, vrtoglavice, bolesti srca i krvnih žila, med suncokret (Slavonija) koji se brzo kristalizira i med ružmarin (uz jadransku obalu) za reguliranje probave i visokog tlaka.

Mali trik suzbijanja virusa gripe medom
U sezoni gripa i prehlada, uvijek su traženi savjeti o domaćim i prirodnim načinima brobe protiv tih bolesti. Evo jednog iskušanog recepta - radi se o mednom pripravku mr. sc. Papić Jasminke za ubijanje virusa gripe.
U 1 litru hladne vode stavite 3-4 jušne žlice meda. Kad otopina zakipi, kuhajte je još pola minute.
U vruću otopinu možete staviti vrećicu zelenog čaja - dobit ćete otopinu boljeg okusa, koja uz to sinergijski djeluje još uspješnije na suzbijanje virusa gripe. Dnevno treba uzeti do 2 litre ovog pripravka, učinak je vidljiv u roku od 2 dana.
Kako god med koristili, on vam može samo koristiti. Stoga napravite još danas korak prema zdravlju: vratite ovu hranu bogova na mjesto koje joj pripada - natrag u vaš svakodnevni jelovnik.