Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

Čišćenje tapeciranog namještaja

Čišćenje tapeciranog namještaja

Piše: ing. Darko Zošak

Čišćenje tapeciranog namještaja – noćna mora čistog doma
Tapecirani namještaj dio je pokućstva koji je najviše izložen prljanju, a najteže se čisti. Zašto?


Najveći uzrok zaprljanju tapeciranih presvlaka su ruke namazane kremama. One su pravi magnet za ostala onečišćenja, kao što je npr. boja koja se skida s dnevnih novina i časopisa, pa kad se sve to zalijepi na tekstilnu presvlaku, nastaju vrlo tvrdokorne mrlje.
Ništa manji problem nisu osušeni tragovi prolivenog pića: sokova, mlijeka, vina, kave i čaja. Ako se odmah, dakle zaista u roku od samo nekoliko minuta, sva prolivena tekućina u potpunosti ne ukloni, ona će prodrijeti u dubinu, te će tijekom sušenja polagano izbijati na površinu i stvarati opet teško otklonjive mrlje.
Naši mališani, kao i kućni ljubimci, također zdušno sudjeluju u prljanju namještaja. Djeca šaraju raznim vrstama boja posvuda, brišu ručice (i nosiće) u sve što im se nađe pri ruci, makar to bila i tatina najdraža fotelja. Kućni ljubimci kratke dlake također otežavaju održavanje čistoće presvlaka, jer se te kratke dlačice izuzetno teško izvlače iz tekstilnih presvlaka.
Dodamo li svemu tome naboranost tapeciranog namještaja, njegovu neravnost, mekoću i tešku dostupnost mnogih mjesta, te činjenicu da se na njihovu najčešće hrapavu površinu prašina hvata više nego na bilo koji drugi namještaj, a sjedenjem još dodatno utrljava, postaje jasno da je čišćenje tapeciranih površina pravi izazov, ne samo za mame, tate i bake nego i za servise za čišćenje.
Suvremeni tapecirani namještaj najčešće je presvučen sintetičkim materijalom ili kožom.
Kožne garniture imaju prednost jer se lakše čiste, no neusporedivo su zahtjevnije za održavanje. Koža se svake godine mora očistiti, zatim nahraniti, a na kraju i zaštititi odgovarajućim sredstvima. Za čišćenje i njegu kože potrebno je veliko iskustvo i profesionalna, usko specijalizirana sredstva za čišćenje i njegu. Na taj način koža će ostati mekana, sjajna i glatka, te neće popucati ni promijeniti boju.
Sredstvima za čišćenje u domaćinstvu kožu je nemoguće kvalitetno očistiti, a ni njegovati. Time se koža svakim danom troši, umjesto da dobiva na kvaliteti i ljepoti koju imaju samo stare, stručno održavane kožne garniture.


Čišćenje tapeciranih presvlaka
Prvo ćemo razlučiti dva pojma koja se često pogrešno koriste: dubinsko i kemijsko čišćenje tapeciranog namještaja.

Dubinsko čišćenje
Čišćenje tapecirunga podrazumijeva površinsko čišćenje materijala kojim je garnitura presvučena. Deterdženti mogu polagano prodrijeti u dubinu, ali taj proces nije tako brz da bi se moglo govoriti o bilo kakvoj mogućnosti čišćenja ispod površine tekstila, dakle dubinskog čišćenja.
Isto tako besmislica je navodno “dubinsko usisavanje” madraca, jastuka i garnitura, pri čemu se tvrdi da usisavači mogu izvući prljavštinu, odnosno grinje, kroz tapecirung.

Kemijsko čišćenje
Pod kemijskim čišćenjem podrazumijeva se čišćenje bez vode, a rade ga isključivo kemijske čistionice. U njima se roba pere u stroju otapalima (perkloretilen). Cijeli ciklus pranja provodi se u istoj tekućini, koja postupno otapa prljavštinu. Tekućina se kasnije filtrira, čime se iz nje izdvaja nakupljena prljavština. Tekstil koji je tako očišćen brzo se suši (otapalo je vrlo hlapiva tekućina), pa tako ne dolazi do oštećenja osjetljivih tkanina. No takav, kemijski način čišćenja, bez vode, daje lošije rezultate nego klasično pranje vodom, te ga stoga treba koristiti samo za odjevne predmete koji bi se pranjem u vodi oštetili.
Garniture, autosjedalice i madraci ne mogu se prati na ovaj način, nego klasično, vodom i deterdžentima, pa ako na deklaraciji piše suprotno, presvlaka se tad sigurno može i mora skinuti i prati odvojeno, u stroju za kemijsko čišćenje.

Kućno ili stručno čišćenje mrlja?
Mrlje i ostala zaprljanja s tapeciranog se namještaja ne mogu skinuti temeljito i kvalitetno bez iskustva i snažnog profesionalnog stroja. Pri kućnim pokušajima čišćenja gotovo uvijek na površini ostaju tragovi ili rubovi same mrlje. Razlog je u tome što je običnim kućnim čišćenjem mrlja nemoguće trenutno i kompletno ukloniti otopljenu prljavštinu, koja tad prodire u dubinu, te se tijekom sušenja ponovno vraća na površinu. I mrlja je opet vidljiva.
Tapecirani namještaj čisti se uspješno strojem s papučicom koja mehanički utrljani deterdžent ispire istovremenim prskanjem čistom vodom i njenim usisavanjem. Profesionali strojevi za čišćenje imaju velik pritisak vode i izrazito jaku moć usisavanja, čime je površinu moguće potpuno isprati i skratiti vrijeme sušenja, ovisno o vanjskoj temperaturi, na samo nekoliko sati.

Kako odabrati pravi servis?
Pokušajte s ova dva pitanja: mogu li vam dati jamstvo da tekstilna presvlaka neće promijeniti boju (usporedite je s čistim dijelovima materijala, npr. na poleđini ili na podu) i koliko je velik stroj kojim će se obaviti čišćenje?
Kažu li vam da prvo ovisi o postojanosti materijala ili da je normalno da materijal s vremenom i temeljitim čišćenjem mijenja boju – evo sumnje. A odgovore li vam da se stroj nosi bez problema u jednoj ruci, nemojte očekivati ikakve rezultate.
Pravi servis za čišćenje otklonit će sve mrlje, garnitura će se brzo osušiti, a otopljena prljavština i deterdžent neće se utrljati u dubinu materijala. Ovo zadnje osobito je važno, jer uzrokuje nastanak neugodnih, ustajalih mirisa, ubrzano prianjanje nove prljavštine na zaostali deterdžent, peckanje pri dodiru s golom kožom pri sjedenju, skidanje boje s hlača, pa čak i pucanje konca, zbog čega se materijal para po šavovima na mjestima najvećeg opterećenja.

Odnos cijene i kvalitete
Kvalitetno čišćenje ima svoju cijenu. Ona je relativno visoka, no cijenu opravdava mnogo toga: potreba za velikim iskustvom u čišćenju, skupi i veliki strojevi koje treba dopremiti do korisnika, specijalna sredstva, zatim vrijeme potrebno za razmicanje namještaja i čišćenje poda ispod njega nakon čišćenja namještaja, te na kraju veliki uloženi trud i vrijeme potrebno da bi se postigao vrhunski rezultat.