Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

Učenje stranih jezika u dječjoj dobi

Učenje stranih jezika u dječjoj dobi

 

Djetetov je mozak u ranoj dobi «poput spužve»: on upija znanja velikom brzinom i iznimnom lakoćom. Stoga mnogi roditelji žele svom mališanu ponuditi i učenje stranih jezika u toj dobi. Osim što će djetetu pružiti dodatne sadržaje i zabavne aktivnosti, dat će mu i značajnu prednost za kasnije: osnove stranog jezika bit će usvojene kvalitetno, temeljito i nenametljivo, te će kasnija nadogradnja rezultirati odličnim znanjem. 


Kada početi? 
S učenjem stranog jezika dijete može započeti prije polaska u školu. Da li će to biti već u četvrtoj godini ili tek godinu pred školu, ovisit će o više čimbenika. 
Prva važna pretpostavka je da je dijete dostiglo za svoju dob očekivanu jezičnu zrelost materinjeg jezika. Ima li Vaše dijete ikakve govorno-jezične teškoće, kao što su zamuckivanje i jezična nezrelost, mudrije je posvetiti se adekvatnom logopedskom tretmanu nego ga upisivati u školu stranih jezika. 
Potom je važno da dijete pokaže interes za strani jezik. Pripremu djeteta kod kuće možete obaviti tako da koristite omiljene crtane filmove na stranom jeziku, ponudite mu slikovnice, memori karte i slične igre u kojima ćete nenametljivo upotrijebiti stranu riječ i njezin prijevod na hrvatski. Pokaže li dijete zanimanje za nastavak igara ili vas počne zapitkivati npr. kako se na engleskom pozdravlja, kaže «gladan sam» i slično, pravi je trenutak da mu ponudite neku od varijanti učenja u vrtiću ili školi za strane jezike. Prije samog upisa savjetujte se sa stručnjacima, voditeljima i pedagozima koji će Vam moći potvrditi da je vaše dijete spremno za usvajanje stranog jezika. 
I još jedan savjet: nemojte predškolsko dijete upisivati istovremeno na učenje više stranih jezika odjednom, mogla bi nastati zbrka koju će kasnije biti vrlo teško ispraviti. 

 

Odabir škole 
Način na koji će dijete započeti s upoznavanjem stranog jezika važan je preduvjet usješnog učenja. Prije nego odaberete u koju ćete ga školu, tečaj ili jezičnu igraonicu uključiti, informirajte se. Provjerite postoji li mogućnost probnog sata prije redovnog upisa. Raspitajte se kod polaznika jesu li zadovoljni pristupom i rezultatima dotične škole. No ne morate biti previše zabrinuti odaberete li školu koja vam je najbliže vašem domu ili pak onu u vrtiću koji dijete već pohađa. Prednost takvog izbora je što će dijete biti u poznatom društvu (istoj vrtićkoj grupi), ili ćete trošiti minimalno vrijeme na putovanje. 
Jedan od vrlo kvalitetnih odabira je jezična grupa u samom vrtiću. Dijete pohađa redovni vrtić, ali u grupi koja svakodnevno provodi učenje stranog jezika, s tetama koje ujedno rade i stalnu poduku stranog jezika. Te grupe obično broje manji broj polaznika, pa je individualno posvećivanje svakom djetetu kvalitetnije. Nedostatak je tek manji izbor jezika, najčešće je to samo engleski, a za druge jezike potreban je minimalni broj polaznika da bi se grupa uopće oformila. 

Metode učenja 
Većina današnjih škola stranih jezika za djecu ima odlično educirane voditelje, a načini rada su prilagođeni djeci. Strani se jezik u djetetov govor uvodi putem igara, pjesmica, brojalica i već spomenutih crtića i društvenih igara. Sve je prilagođeno uzrastu djeteta, lako i zabavno. Neki tečajevi objedinili su strani jezik s dodatnim sadržajima kao što su likovne ili glazbene radionice, pa i s elementima tjelesnog odgoja i sporta, a osim samog učenja riječi i usvajanja ispravnog izgovora pojedinih glasova, pozornost se posvećuje i upoznajavnju kulture naroda čiji se jezik uči, njihove sličnosti ali i različitosti koje dijete uči poštivati. Naglasak se daje na razumijevanje kratkih govornih poruka voditelja, koje djeca usvajaju i dalje primjenjuju. Odabiru se teme stvanih događaja, poput rođendana, blagdana, godišnjih doba... Kasnije se uvodi i «čitanje» putem prepoznavanja pisane riječi i odgovarajuće slike. 

Ispravna odluka 
Pokušajte odluku o početku učenja stranog jezika donijeti razumno, ne silite dijete na nešto što ne želi i ne zanima ga, samo zato jer vi smatrate da je pravo vrijeme, da je već dovoljno veliko, da je to za njega korisno ili zato što su se već upisali svi njegovi vršnjaci. Svako doba života dobro je za prvi susret sa stranim jezicima. Neka učenje za vaše dijete počne u pravom trenutku, na njegovo i vaše zadovoljstvo.